מניעת בדידות אצל מבוגרים

אם נבחן את המונח בדידות נגלה כי בדידות מייצגת תחושה סובייקטיבית של אדם, היא מתארת מצב חברתי רגשי של חוסר שייכות. אין ספק שהיא מהווה חוויה נפשית לא פשוטה ואדם יכול להרגיש בודד למרות שבמציאות הוא מוקף באנשים. תחושת בדידות הינה תופעה שכיחה בכל טווחי הגילאים וישנם גורמים רבים אשר יכולים להשפיע על תחושת בדידות של אדם. במאמר זה אנחנו מתייחסים לתחושת בדידות אצל מבוגרים.

ישנה חשיבות להבחנה בין תחושת בדידות לבין התבודדות המוגדרת כבדידות מתוך בחירה של אדם או לבידוד שהינו ניתוק חברתי שנכפה על אדם. למרות שלעיתים בידוד הינו גם מצב של בחירה.

נגיף הקורונה שפרץ לחיינו בחודש מרץ האחרון, גרם למשבר משמעותי עבור אנשים רבים בכל רחבי העולם – בין אם מדובר על משבר כלכלי, משבר תעסוקתי ואף משבר חברתי. 

מאחר וההנחיות בתקופה זו כוללות בין השאר גם הקפדה על ריחוק חברתי, אנשים ומשפחות רבות אינן יכולות להיפגש כבעבר. מכיוון שהסיכון הגבוה ביותר להידבקות והשפעה בריאותית קשה הוא בעיקר כלפי מבוגרים וקשישים, אוכלוסייה זו מוכרחה להקפיד על ריחוק חברתי גם מהיקרים לה ביותר ולעיתים להיאלץ להישאר מבודדים בביתם, זאת כדי למנוע את החשיפה לנגיף. 

מניעת בדידות אצל מבוגרים

מהן ההשפעות של בדידות אצל מבוגרים?

קשישים רבים מוצאים עצמם סגורים בביתם ללא יכולת לצאת אל מפגשים משפחתיים, חברתיים או אפילו סתם כדי לבלות זמן מה בחוץ. תחושת הבדידות שמבוגרים מרגישים יכולה גם היא להיות הרסנית. אחת מההשלכות המשמעותיות של הרגשת הבדידות היא דיכאון, שכידוע הינה מחלה רגשית המשפיעה גם על הבריאות. מכיוון שהקשיש מצוי כל היום בביתו ללא אפשרות לפגוש חברים ומכרים, ליצור דו שיח, ליהנות ולבלות בנעימים באוויר הצח בחוץ וכל פעולה אחרת לה היה רגיל בחיי היומיום שלו – הוא לאט לאט חש תסכול ועצב ממצב זה, לעיתים אף מתכנס לתוך עצמו וחש חוסר הנאה כללי מהחיים ומתחיל לחשוב מחשבות שליליות הפוגעות בתזונה, בשינה וכך גם בבריאות. 

מלבד סבל נפשי רב, נמצא קשר ישיר בין בדידות להתפתחות תחושות מצוקה, חרדות, מחשבות אובדניות, ישנם גם השפעות על מערכת החיסונית, לחץ דם, עייפות כרונית ועוד לא מעט תסמינים שונים. 

כיצד ניתן להפחית את תחושת הבידוד?

הפעולה הראשונה שיש לבצע בכדי להפחית את תחושת הבדידות, חייבת להיות אבחנה של המצב וזיהוי. כדי לצמצם את תחושת העצב והתסכול, ישנה חשיבות ליצירת גירויים חברתיים בגיל השלישי על ידי עידוד וקיום אינטראקציות בינאישיות במסגרת חוגים, פעילות משותפת עם אנשים נוספים והכל בכדי להעמיק יחסים אישיים במטרה לפוגג את תחושת בדידות.

עבור קשישים סיעודיים ותשושים הנאלצים להיות רחוקים מיקיריהם, או אפילו עצמאיים שרק משוועים לחזור חיי חברה פעילים – המענה המושלם למניעת תחושת הבדידות נמצא במסגרת תומכת בבית אבות, ולמה זאת? בלא מעט מקרים כשמביאים מטפל זר, קיימת בעיית תקשורת, קיים הבדל גילאים בין המטפל למטופל וישנו פער תרבותי. במסגרת של דיור מוגן הקשיש משנה פיזית את מקום המגורים וסביבה אך אין אדם שדואג לו ומוודא שהוא חלק מהמעגל החברתי או שהוא לוקח חלק פעיל בפעילויות. לעיתים הקשיש מוצא את עצמו בדיכאון בסביבת מגורים חדשה.

אנחנו בנוה שלו מבינים ומודעים להשפעה של בדידות אצל מבוגרים ולכן הקמנו מערך חיי חברה פעילים ואיכותיים בבית האבות. בית אבות נוה שלו נמצא בעיר פתח תקווה ותחת פיקוח משרד הבריאות והרווחה. 

אנו בנוה שלו שמים דגש על תחושת השייכות, ולכן מרגע שמצטרפים אלינו לבית האבות הופכים להיות חלק ממשפחה. 

מעוניינים לדעת יותר? רוצים להתייעץ? התקשרו עכשיו למספר 077-2306658 ונשמח לעזור לכם.

שני כהן