חשיבותו של ליווי סוציאלי מותאם למחלקה סיעודית
בסופו של דבר כולנו מתבגרים ומזדקנים, זוהי המציאות ודרכו של העולם, אך ההזדקנות אינה פוקדת את כולם באופן זהה.
אם מביטים מסביב ניתן לראות שישנם קשישים בריאים ונמרצים ביותר שמבצעים את כל הפעילויות השגרתיות ואפילו מתאמנים ונוסעים לחו"ל.
לצערנו, לא כל הזקנים מתאפיינים בגוף בריא ואנרגטי וחלק מהקשישים זקוקים לסיוע בביצוע הפעולות השגרתיות ואף להשגחה צמודה. קשישים אלו נמצאים ברובם תחת ההגדרה של קשישים סיעודיים, וצריכים טיפול סיעודי 24 שעות.
במקרה ויש צורך בטיפול סיעודי לקשישים אשר הוגדרו כך, יש לספק מענה מלא לצרכיהם.
במקרה שבני המשפחה לא יכולים להימצא לצדו במשך כל שעות היממה, ניתן להעביר את הקשיש, במידה שהוא כמובן מעוניין בכך, למחלקה סיעודית. במחלקה הסיעודית יקבל הקשיש טיפול מלא בכל שעות היממה.
טיפולים שניתנים לקשישים שנמצאים במחלקות סיעודיות
בין מגוון הטיפולים שמקבלים קשישים שנמצאים במחלקה סיעודית, ניתן לציין:
- טיפולים רפואיים
- פיזיותרפיה
- ריפוי בעיסוק
- מתן תרופות מותאמות ומעקב אחר צריכת התרופות ושירותים נוספים.
אחד השירותים המשמעותיים שניתנים לקשישים הוא ליווי סוציאלי.
הליווי הסוציאלי הוא שירות חשוב ביותר במחלקה סיעודית וכדי להבטיח שהקשיש יקבל מענה לצרכיו, חשוב לוודא שהעובדות הסוציאליות זמינות עבורו ועבור בני משפחתו, קשובות וסבלניות.
על השירות הסוציאלי במחלקה הסיעודית
שירות סוציאלי איכותי שניתן על ידי עובדות סוציאליות מנוסות שעוסקות במקצוען מזה שנים רבות, יעניק לקשיש ולבני משפחתו תחושת בטחון.
עובדות סוציאליות במחלקות סיעודיות אחראיות על תחומים רבים ומסייעות בין היתר לקשישים להתאקלם במקום החדש והלא מוכר.
לאחר שהקשיש עובר למחלקה, הוא נמצא תחת מעקב צמוד כאשר העובדת הסוציאלית תומכת גם בו וגם בבני משפחתו ומטפלת עבורם בנושאים שונים.
עובדת סוציאלית מלווה את הקשיש ומשפחתו לאורך כל הדרך – מהשלב בו הוא משובץ למחלקה עד למציאת שותף לחדר ודאגה לכך שהקשיש יקבל את כל הטיפולים להם הוא זקוק.
הליווי יכלול בין היתר: שיחות אישיות ומשפחתיות, סידורי ישיבה בחדר האוכל, מתן הסבר על הזכויות המגיעות לקשיש, טיפול בנושא אפוטרופסות, מיצוי זכויות ניצולי שואה וטיפולים נוספים בהתאם לצורך.
שירותים נוספים שניתנים על ידי עובדות סוציאליות
מעבר לזאת, מנחות העובדות הסוציאליות את המטפלים השונים שעובדים במקום ודואגות להעשרת הידע של הקשישים ולשילובם בפעילויות פנאי, לרבות פעולות התנדבותיות.
המטרה של העיסוק בפעילויות שונות והרחבת האופקים של הקשישים היא להנעים את זמנם, לדאוג לתעסוקה ועניין, יצירת קשרים חברתיים ועידוד יצירתיות.
באמצעות ההפעלות השונות ניתן לטפל בבעיות חרדה, לחצים, בדידות ושאר רגשות שליליים שעלולים להתעורר בשל שעמום וחוסר עניין.
כידוע, כאשר בני האדם חשים בודדים, הם מתחילים לדאוג ולחלות. הדאגה המקיפה של העובדות הסוציאליות – גם לגופם של הקשישים וגם לנפשם, מסייעת להם להיות שמחים, רגועים ונינוחים.
בחירה במחלקה סיעודית
הבחירה במחלקה הסיעודית אינה פשוטה, ולכן חשוב לבדוק היטב מיהם הרופאים המטפלים והאחיות, אילו טיפולים ניתנים במחלקה, האם הבדיקות הנחוצות מתבצעות בתדירות הרצויה והאם השירותים ניתנים בכל שעות ביממה ובכל ימות השבוע.
כמו כן, יש לבדוק האם השירותים כוללים מתן תרופות ומעקב אחר צריכת התרופות. נושא זה הינו חשוב ביותר. חשוב לבצע מעקב אחר צריכת התרופות כדי למנוע מצב בו הקשישים יצרכו תרופות שאינן מתאימות להם וכדי למנוע מצב בו כמות התרופות רבה מדי. במקרה אחר, עשוי הקשיש לצרוך תרופות שמתנגשות זו עם זו – דבר שעלול לגרום לנזקים.
בנוסף לשירותים אלו, יש לבדוק האם ניתנים טיפולי פיזיותרפיה והאם המקום דואג להפעיל את הקשישים ומציע טיפולים בתנועה ויצירה, הופעות, הרצאות והפעלות נוספות.
במידה שיקירכם נמצא תחת ההגדרה של קשיש סיעודי, חשוב שתמצאו לו בית אבות סיעודי מתאים שיקבל אותו עם הרבה אהבה וסבלנות וידאג לכל הצרכים שלו. מקום חם ומחבק שיספק מענה מלא גם לגוף וגם לנפש, יאפשר לקשיש ולכם להרגיש שאתם נמצאים בידיים טובות, תחושה זו חשובה מאין כמוה.
עבדה במחלקת הרווחה בחבל מודיעין, במחלקת שיקום נפגעי ראש בבית חולים תל השומר. בנוסף, היתה שותפה לקידום פרויקטים שיקומיים לבני הגיל השלישי מטעם מחלקת בריאות הנפש של עיריית ראשון לציון.
- פיקוח על בית אבות – כל מה שחשוב לדעת - מרץ 25
- הסתגלות לבית אבות חדש - אוקטובר 8
- ראיון עם זאב שול - יולי 30